Alles over airco

Aircobrabant airco onderhoud

Alles over airco

De airconditioning

Steeds meer Nederlanders ontdekken het gemak van airconditioning. Op het werk, in winkels,restaurants, hotels, en in onze auto’s. Zelfs in onze woningen laten we het tegenwoordig installeren. Wie eenmaal aan het comfort van airco is gewend, wil nooit meer zonder – zelfs niet in de winter.

Met airco kunt u het binnenklimaat geheel naar uw hand zetten, het hele jaar door. Wat is prettiger dan een heerlijk koele werkplek in een snikhete zomer? En wat is aangenamer dan te vertoeven in een behaaglijk warme ruimte als het buiten vriest? Verkoeling in de zomer, verwarming in de winter, en altijd frisse lucht.
Allemaal met één compact apparaat. Overigens, wist u dat moderne airconditioners ook heel stil zijn? Je hoort ze nauwelijks.

Op deze pagina leest u alles over airco. Wat airco is, hoe het werkt, wat u er mee kunt, waar u op moet letten.

Airco Eindhoven

Waarom airco ?

Klimaatregeling is niets nieuws: de kachel aan in de winter, het raam open voor frisse lucht. En wordt het ons te warm, dan halen we de ventilator uit de kast. Allemaal klimaatbeheersing. Maar ja, wel een tikje primitief. Want er is immers airconditioning. Dat doet eigenlijk precies hetzelfde, alleen veel beter, nauwkeuriger, comfortabeler én gezonder. Met airco kunt u altijd en overal het klimaat realiseren waarin u zich het prettigst voelt. Met de juiste temperatuur en een comfortabele luchtvochtigheid. Dus zeker niet te klam; cruciaal in de vochtige, broeierige Nederlandse zomers.

Moderne aircosystemen leveren schone, gezonde, gekoelde lucht, ontvochtigen de lucht en voorkomen schimmelvorming. Dit alles zonder tocht en zonder lawaai. Kortom, met airconditioning voelt u zich prettiger en fitter. Met alle voordelen van dien. Want wie zich fit voelt, is creatiever en productiever. En hoeveel plezieriger is het niet toeven in een winkel, café, restaurant of hotel met airconditioning, zeker in de zomer? Veel bedrijven brengen airco zelfs in stelling als onmisbaar instrument om personeel of klanten aan zich te ’binden’. Dus waarom airco? Het antwoord weet u inmiddels zelf wel…

Onder airconditioning (letterlijk: klimaatbeheersing) verstaan we het op mechanische wijze regelen van koeling, luchtvochtigheid en eventueel ook verwarming en ventilatie.

Zo werkt airco

De eerste airco’s waren grote, lawaaiïge apparaten. Moderne airconditioners
zijn echter wonderen van vernuft en design. Ze zijn compact, fraai om te zien en doen hun werk feilloos én geruisloos. We hebben het dan wel over goede airco. Want er is nogal wat kaf onder het koren. Vooral verrijdbare airco’s presteren vaak teleurstellend: ze geven weinig koeling, produceren veel lawaai én staan altijd in de weg. Op deze pagina hebben we het alleen over vaste installaties, de zogenaamde splitsystemen

Wat doet Airco eigenlijk?

Airconditioning regelt de temperatuur, de luchtbeweging en de ontvochtiging. Bij de temperatuur is het belangrijk dat binnen- en buitentemperatuur niet te veel uiteen mogen lopen: maximaal 5 °C. Een groter verschil kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals verkoudheid. Ook de luchtbeweging is belangrijk. Een te sterke luchtbeweging geeft een onbehaaglijk gevoel van koude en tocht.

Het principe van airco

Alle airconditioners werken in principe hetzelfde en bestaan uit een binnen- en een buitendeel. Het binnendeel zuigt de binnenlucht aan. Na eerst een stoffilter te zijn gepasseerd, wordt die lucht gekoeld met behulp van een speciaal, milieuvriendelijk koudemiddel dat continu in het aircosysteem wordt rondgepompt. Het neemt de warmte van de te koelen binnenlucht over.

Na afkoeling wordt de gekoelde en gefilterde lucht weer de ruimte ingeblazen. Op de juiste temperatuur en in de juiste richting. Nadat het koudemiddel door opwarming door de binnenlucht gasvormig is geworden, wordt het door het buitendeel geleid. Daar wordt het weer vloeibaar door afkoeling door de buitenlucht.

Vervolgens wordt het koudemiddel weer naar binnen gevoerd en begint de koelcyclus opnieuw. Wist u overigens dat al onze airconditioners standaard zijn uitgevoerd met een energiezuinige warmtepomp ? Dus: ontvochtiging, koeling, verwarming en luchtreiniging in één apparaat? Dat bespaart energie (tot wel 30%!) én ruimte.

15 Misverstanden
over airco

1. Airco maakt lawaai
De kwaliteitsmerken doen hun werk nagenoeg onhoorbaar, zowel het binnendeel als het buitendeel (ook belangrijk voor uw buren!). Let bij
vergelijking van merken en typen goed op de technische details.
Geluid wordt uitgedrukt in dB(A). Elke 3 dB(A) is een verdubbeling van
het geluidsniveau. Met andere woorden: een installatie van 28 dB(A)
produceert twee keer zoveel lawaai als een installatie van 25 dB(A).

2. Airco gebruik je alleen ’s zomers
Wie airco in de auto heeft, weet het allang: airco is comfort, het hele jaar door. Moderne systemen zijn echte ’luchtbehandelaars’. Ze produceren niet alleen koude lucht, maar kunnen de binnenlucht ook verwarmen, ontvochtigen, filteren en (optioneel) zelfs verversen.

3. Airco staat lelijk én in de weg
Dat geldt eigenlijk alleen voor verrijdbare airco’s. Bij vaste airco kunnen de
units aan de wand of onder/in het plafond worden geplaatst. En in veel
gevallen zelfs vrijwel onzichtbaar worden weggewerkt in het plafond.

4. Airco is een bron van legionellabesmetting
De kans op legionellabesmetting via een split- of multi-splitsysteem is vrijwel nihil. De legionellabacterie is alleen actief in water met een temperatuur tussen 30 °C en 50 °C en dan nog uitsluitend als het verneveld wordt. In ons land worden voornamelijk split- en multi-splitsystemen toegepast. Deze vernevelen geen water en kunnen dus ook geen legionella veroorzaken. Wel kan er koud condenswater in de condensbak terechtkomen. Mits goed geïnstalleerd, wordt de condenswaterafvoer altijd zo geplaatst, dat het water direct naar het riool
stroomt en niet de kans krijgt om op te warmen.

5. Airco is duur
Goedkoop is duurkoop. Vooral in warme zomers kopen veel mensen impulsief een verrijdbare airco. Om er daarna snel achter te komen dat men beter een splitsysteem van een kwaliteitsmerk had kunnen laten installeren. Kwaliteitsmerken gaan gemiddeld 12 jaar mee. De investering is weliswaar hoger, maar de afschrijving is lager. Bovendien is een airco fiscaal aftrekbaar; om de kosten van aanschaf en installatie van uw aircosysteem te dekken kunt u namelijk een (hypothecaire) lening afsluiten.

6. Airco gebruikt veel stroom
Moderne aircosystemen hebben een zeer hoog energierendement. Voor elke geïnvesteerde kW elektrisch vermogen krijgt u ca. 3,5 kW aan koelvermogen retour. Aircobrabant levert uitsluitend installaties op basis van de nieuwste invertertechniek hierdoor bespaart u tot 30% op uw energieverbruik.

7. Airco is alleen voor bedrijven
Airco zag je eerst vooral in luxe hotels. Daarna werd airco ook gemeengoed in kantoren, winkels en horeca. De steeds warmere zomermaanden maken dat meer en meer mensen kiezen voor airconditioning in huis.

8. Van airco word je verkouden
Niet airco maakt verkouden, maar te veel luchtbeweging en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Meer dan 5 °C verschil is niet verstandig. De huidige generatie airconditioners houden dit zelf in de gaten en sturen waar nodig automatisch bij.

9. Airco zorgt voor ’sick building’
Integendeel. Mits deskundig geïnstalleerd en goed onderhouden draagt
airco juist enorm bij aan het gevoel van welbevinden. Airconditioning
van goede kwaliteit werkt prestatie- en comfortverhogend.

10. Voor airco moet mijn hele bedrijf of woning worden ’gesloopt’
Voor split- en multi-splitsystemen zijn koelleidingen nodig voor de aan en
afvoer van het koudemiddel. Deze leidingen kunnen vaak worden
weggewerkt in wanden of het plafond.

11. Airco is milieuonvriendelijk en tast de ozonlaag aan
Moderne aircosystemen bevatten milieuvriendelijke koudemiddelen. Alle door Aircobrabant geleverde apparatuur wordt geleverd met “ozonvriendelijke” koudemiddelen.

12. Iedereen mag airco monteren
Het plaatsen van het binnen- en het buitendeel mag iedereen. Echter, koeltechnische werkzaamheden, d.w.z. het monteren en solderen van de
leidingen en alle handelingen m.b.t. het koudemiddel, mogen alleen
door erkende bedrijven worden uitgevoerd. Aircobrabant is geheel F-gassen gecertificeerd en werk alleen met gediplomeerde monteurs.

13. Beter te veel koelcapaciteit dan te weinig
De koelcapaciteit moet precies zijn afgestemd op de ruimte. Niet te veel
en niet te weinig. Te weinig capaciteit geeft onvoldoende koeling en vervelende storingen. Te veel capaciteit geeft vaak droge lucht en hinderlijke luchtstromingen. Laat u informeren door een van onze medewerkers.

14. Er bestaan geen slechte airco’s
Maar kwaliteitsverschillen zijn er wel degelijk. De producten van de
grote Aircobrabant zijn vaak energiezuiniger, stiller en gaan ook
langer mee. Ook de service en garanties zijn veelal beter. Aircobrabant geeft
maar liefst vijf jaar fabrieksgarantie.

15. Airco is moeilijk te bedienen
Moderne aircosystemen zijn eenvoudig te bedienen. De meeste systemen
houden zelf de door u ingestelde temperatuur in de gaten, sturen die
automatisch bij en waarschuwen wanneer onderhoud nodig is.

Verschillende aircosystemen

Alle airconditioners werken in principe hetzelfde en bestaan uit een binnen- en een buitendeel. Het binnendeel zuigt de binnenlucht aan. Na eerst een stoffilter te zijn gepasseerd, wordt die lucht gekoeld met behulp van een speciaal, milieuvriendelijk koudemiddel dat continu in het aircosysteem wordt rondgepompt. Het neemt de warmte van de te koelen binnenlucht over. Na afkoeling wordt de gekoelde en gefilterde lucht weer de ruimte ingeblazen. Op de juiste temperatuur en in de juiste richting. Nadat het koudemiddel door opwarming door de binnenlucht gasvormig is geworden, wordt het door het buitendeel geleid. Daar wordt het weer vloeibaar door afkoeling door de buitenlucht. Vervolgens wordt het koudemiddel weer naar binnen gevoerd en begint de koelcyclus opnieuw. Wist u overigens dat al onze airconditioners standaard zijn uitgevoerd met een energiezuinige warmtepomp ? Dus: ontvochtiging, koeling, verwarming en luchtreiniging in één apparaat? Dat bespaart energie (tot wel 30%!) én ruimte.

Verrijdbare airco
of vaste airco

U kent ze vast: de airco’s op wieltjes. Vooral handig voor thuis. Maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Ze staan in de weg en de mate van koeling is teleurstellend. De warmte- en condensafvoer vindt veelal plaats via een slang uit het raam en het lawaai is oorverdovend. De kwaliteit van vaste airco, ook wel ’splitsystemen’ genoemd, is veruit superieur. Ze zijn veel duurzamer, veelzijdiger, comfortabeler én stiller.

Split of multi-split

Splitsystemen bestaan uit een binnen- en een buitendeel die met behulp van 2 dunne koelleidingen met elkaar zijn verbonden. Ze zijn (bijna) overal te plaatsen en leveren maximale prestaties. Multi-splitsystemen gaan nóg een stap verder. Deze maken het mogelijk om met één buitendeel verschillende ruimtes apart regelbaar te koelen of te verwarmen. Dus bijvoorbeeld overdag koelen in de woon- en werkkamer en ’s nacht in de slaapkamers.

De plaatsing van airco

Het binnendeel van een splitsysteem is leverbaar voor montage aan de wand, op de vloer, aan het plafond en voor inbouw in of onder het plafond. De plaatsing van de units is niet alleen een kwestie van smaak en ruimtegebruik, maar bepaalt ook de manier waarop de lucht de ruimte wordt ingeblazen. Onjuiste plaatsing en een te grote of te kleine capaciteit leiden tot tocht, lawaai en/of onvoldoende koeling.

Warmtepomp en inverter

Wist u dat al de door ons geleverde airconditioners ook kunnen worden gebruikt voor verwarming? Split- en multi-split airconditioners worden namelijk standaard geleverd in warmtepompuitvoering. De koelcyclus wordt dan omgekeerd: aan de buitenlucht onttrokken warmte wordt aan de lucht binnen afgegeven. Dit is een zeer efficiënt proces: warmte uit buitenlucht is immers gratis. Zelfs bij –20°C kan de warmtepomp nog warmte uit de buitenlucht halen. Vooral in de tussenseizoenen kan de cv-installatie dan uitgeschakeld blijven. Zo bespaart u flink op energie.Al onze (multi-)splitsystemen zijn invertergestuurd. Dankzij de geïntegreerde inverter stemt het systeem zijn koel- op warmtecapaciteit continu af op de warmteproductie in de ruimte, de gemeten en de gewenste binnentemperatuur alsmede de grootte van de ruimte. Hierdoor ligt het energieverbruik 30% lager dan bij traditionele aan/uit-systemen. Bovendien
zorgt de inverter voor nog meer comfort; door de snelle inschakeltijd wordt de gewenste temperatuur sneller bereikt.

Airco in woningen

Met airco stijgt uw wooncomfort enorm, overdag, ’s avonds én ’s nachts. Stelt u zich eens voor: nooit meer slapen in een drukkend warme slaapkamer. U kunt uw airconditioning ook gebruiken als verwarming. Dus heeft u ook nog eens lagere
stookkosten. Split- en multi-splitsystemen zijn zeer geschikt voor woningen. Moderne airco’s zijn fraai om te zien, nagenoeg onhoorbaar en voorzien van afstandsbediening, dus zeer gebruikersvriendelijk. Systemen van Aircobrabant kunnen het energieverbruik met 30% omlaag brengen. Airco past in elke woning en elke ruimte. U kunt kiezen uit modellen voor aan de wand, op de vloer en aan of in het plafond.

Airco in bedrijven en kantoren

Geen bedrijf of kantoor kan zonder goede klimaatbeheersing. Onderzoek heeft aangetoond dat goede klimaatbeheersing bijdraagt aan de gezondheid van medewerkers, de productiviteit verhoogt en de creativiteit stimuleert. Niet voor niets stelt de Arbo-wetgeving hoge eisen aan het binnenklimaat. De huidige aircosystemen zijn compact, fraai van vorm, milieuvriendelijk én… fluisterstil. Ze maken het mogelijk om het klimaat in elke ruimte apart te regelen. Het vermogen kan precies worden afgestemd op elke situatie. Hiermee zorgen ze voor een aangenaam werkklimaat met een temperatuur en luchtvochtigheid waar uw medewerkers zich prettig en fit bij voelen. Zonder tocht en lawaai. Voor bedrijven is de keus in systemen en modellen haast oneindig. U kunt kiezen uit systemen met of zonder geïntegreerde ventilatie waar u mee kunt koelen en verwarmen. Ze zijn nauwelijks hoorbaar en bijzonder zuinig met energie. Goed ontworpen installaties maken uw CV overbodig. En zorgen zo voor lagere stookkosten. U kunt kiezen uit modellen voor aan de wand, op de vloer en aan of onder het plafond. De satellietmodellen zijn bijna onzichtbaar weg te werken in het plafond; hierdoor zijn alleen de aanzuig- en uitblaasroosters zichtbaar.

Airco in winkels en horeca

Dineren in een bedompt restaurant? Boodschappen doen in een tochtige winkel? Overnachten in een benauwde hotelkamer? Airco is een onmisbaar onderdeel van de gastvrijheid die u uw klanten wilt bieden. Een aangenaam klimaat in de zaak – koel in de zomer, behaaglijk in de winter, altijd frisse lucht – is net zo belangrijk als goed personeel, een aansprekend assortiment of een geslaagde menukaart. Met airco realiseert u in elk seizoen het klimaat waarin uw klanten zich het prettigst voelen. En als uw klanten zich prettig voelen, blijven ze langer en komen ze graag nog eens terug. Moderne aircosystemen zijn compact, fraai van vorm en fluisterstil. De keuze in systemen en modellen is haast oneindig. U kunt kiezen uit systemen met of zonder geïntegreerde ventilatie waar u mee kunt koelen en verwarmen. U kunt tevens kiezen uit modellen voor aan de wand, op de vloer en aan het plafond. De satellietmodellen zijn bijna onzichtbaar weg te werken in het plafond; alleen de aanzuigen uitblaasroosters zijn zichtbaar. En in combinatie met een luchtgordijn houdt u de warmte binnen en de tocht buiten.

Waar u op moet letten

Klimaat luistert nauw: de gewenste temperatuur, de juiste vochtigheid.
En dat in elke ruimte. Kies uw aircosysteem dus zorgvuldig. Of beter nog:
raadpleeg uw installateur. Hieronder enkele belangrijke raadgevingen:

 

Welke eisen stelt u aan het binnenklimaat?

Wilt u alleen koeling? Of ook ventilatie? Wil u de airco gebruiken als hoofdverwarming? Deze keuzes zijn bepalend voor de keuze van het aircosysteem.

Voor welke ruimte(s) is de airco bestemd?

Een winkel? Een kantoor? Een woonkamer? Een slaapkamer? Elke toepassing
stelt weer andere eisen aan het aircosysteem.

De geluidsproductie

Let op de geluidsproductie van de airco-installatie. Niet alleen van het
binnendeel, maar ook van het buitendeel (denk aan de buren!).

De juiste capaciteit

Een systeem met een te groot vermogen leidt tot tocht, sterk schommelende temperaturen en hoge energiekosten. Met een te klein vermogen bereikt u nooit de gewenste temperatuur. Het kiezen van een aircosysteem is vooral: nauwkeurig rekenen door Aircobrabant.

De plaats van het binnendeel

De juiste keuze voor het model van het binnendeel wordt bepaald door de mogelijkheden ter plaatse. Is er een verlaagd plafond? Is er ruimte aan de wand? Etc. Ook de locatie van het binnendeel is van groot belang. Elk binnendeel heeft zijn eigen uitblaaspatroon en koelvermogen. Verkeerde plaatsing leidt tot tocht en lawaai.

De plaats van het buitendeel

Ook het buitendeel moet een passende plek krijgen, op een voldoende stevige ondergrond en makkelijk bereikbaar voor controle en onderhoud.

De weerbestendigheid

Vooral in ons vochtige Nederlandse zeeklimaat moet het buitendeel bestand zijn tegen extreme omstandigheden. De weerbestendigheid bepaalt de levensduur van de installatie.

De luchtfiltering

In de lucht zweven stofdeeltjes die we er graag uit willen filteren. Dit geldt ook voor het wegnemen van geurtjes. Moderne airconditioners zijn voorzien van filters die schimmels, mijten, tabakslucht, stof en pollen opvangen, geuren afbreken en zelfs bacteriën en virussen onschadelijk maken.

De esthetische aspecten

Waar komen de binnendelen? Op de vloer? Aan de wand? Aan het plafond?
Of weggewerkt in het plafond? Die keuze is een kwestie van smaak, ruimte en ruimtegebruik. In een slaapkamer stel je bijvoorbeeld heel andere eisen aan de plaatsing dan in een winkel.

De bediening

Hoe wilt u de in installatie gaan bedienen ? Een vaste wandbediening met uitgebreide weektimer(s), een infrarood bedieninning, of een wifi controller. Voor elke situatie zijn weer andere bedieningsvoorkeuren. Wanneer u kiest voor een online Wifi controller kunt u uw installatie(s) bedienen/beheren op elke plek waar internet aanwezig is. Dus ook buitenshuis.

De leverancier: Aircobrabant

Dit is misschien wel het belangrijkste advies: airco kunt u het beste aanschaffen bij en laten installeren door een erkend installatiebedrijf. Het uitrekenen, samenstellen en installeren van een aircosysteem is namelijk werk voor de vakman. Helaas zien we nog vaak slecht werkende aircosystemen als gevolg van slordig installatiewerk door een niet erkende installateur. Kies dus altijd voor een vakkundige, erkende installateur. Wij bekijken altijd de situatie ter plaatse, bespreken met u alle details, komen met een duidelijke all-in offerte (dus zonder extra kosten achteraf) en zorgen voor zo min mogelijk overlast. Verpakkingsmaterialen worden afgevoerd door Aircobrabant en de ruimtes opgeruimd achter gelaten. Ook het onderhoud is bij Aircobrabant in vertrouwde handen, zodat uw kostbare installatie jarenlang probleemloos functioneert.

Heeft u een vraag of wilt u een offerte?
Bel 040-2366710 of mail