Alles over airco

Alles over airco

De airconditioning

Steeds meer Nederlanders ontdekken het gemak van airconditioning. Op het werk, in winkels,restaurants, hotels, en in auto’s. Zelfs in onze woningen laten we het tegenwoordig installeren. Wie eenmaal aan het comfort van airco is gewend, wil nooit meer zonder – zelfs niet in de winter.

Met airco kun je het binnenklimaat het hele jaar door volledig naar jouw wens aanpassen. Wat is er prettiger dan een heerlijk koele werkplek tijdens een snikhete zomer? En wat is aangenamer dan te vertoeven in een behaaglijk warme ruimte als het buiten vriest? Verkoeling in de zomer, verwarming in de winter, en altijd frisse lucht, dit alles met één compact apparaat. Overigens, wist je dat moderne airconditioners ook heel stil zijn? Je hoort ze nauwelijks.

Op deze pagina lees je alles over airco: wat airco is, hoe het werkt, wat je ermee kunt doen, en waar je op moet letten.

Airco Eindhoven

Waarom airco ?

Klimaatregeling is niets nieuws: de kachel aan in de winter, het raam open voor frisse lucht. En als het te warm wordt, halen we de ventilator uit de kast. Allemaal vormen van klimaatbeheersing. Maar ja, toch een tikje primitief. Want er is immers airconditioning. Dat doet eigenlijk precies hetzelfde, alleen veel beter, nauwkeuriger, comfortabeler én gezonder. Met airco kun je altijd en overal het klimaat creëren waarin je je het prettigst voelt, met de juiste temperatuur en een comfortabele luchtvochtigheid. Dus zeker niet te vochtig; cruciaal in de vochtige, broeierige Nederlandse zomers.

Moderne aircosystemen leveren schone, gezonde, gekoelde lucht, ontvochtigen de lucht en voorkomen schimmelvorming. Dit alles zonder tocht en zonder lawaai. Kortom, met airconditioning voel je je prettiger en fitter, met alle voordelen van dien. Want wie zich fit voelt, is creatiever en productiever. En hoeveel plezieriger is het niet vertoeven in een winkel, café, restaurant of hotel met airconditioning, zeker in de zomer? Veel bedrijven brengen airco zelfs in stelling als een onmisbaar instrument om personeel of klanten aan zich te 'binden'. Dus waarom airco? Het antwoord weet je inmiddels zelf wel…

Onder airconditioning (letterlijk: klimaatbeheersing) verstaan we het op mechanische wijze regelen van koeling, luchtvochtigheid en eventueel ook verwarming en ventilatie.

Zo werkt een airco

De eerste airco's waren grote, lawaaiige apparaten. Moderne airconditioners zijn echter wonderen van vernuft en design. Ze zijn compact, aantrekkelijk om te zien en voeren hun taken foutloos en geruisloos uit. We hebben het dan wel over goede airco's. Want er is nogal wat verschil in kwaliteit. Vooral verrijdbare airco's presteren vaak teleurstellend: ze bieden weinig koeling, maken veel lawaai en staan altijd in de weg. Op deze pagina hebben we het alleen over vaste installaties, de zogenaamde splitsystemen.

Wat doet een airco eigenlijk?

Airconditioning regelt de temperatuur, de luchtbeweging en de ontvochtiging. Wat betreft de temperatuur is het belangrijk dat de binnen- en buitentemperatuur niet te veel van elkaar mogen verschillen, bij voorkeur maximaal 5 °C. Een groter verschil kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals verkoudheid. Ook de luchtbeweging is van belang. Een te sterke luchtbeweging kan een onbehaaglijk gevoel van kou en tocht veroorzaken.

Het principe van een airco

Alle airconditioners werken in principe hetzelfde en bestaan uit een binnen- en een buitendeel. Het binnendeel zuigt de binnenlucht aan. Na passage van een stoffilter wordt deze lucht gekoeld met behulp van een speciaal, milieuvriendelijk koudemiddel dat continu door het aircosysteem wordt rondgepompt. Het koudemiddel neemt de warmte op van de te koelen binnenlucht.

Nadat de lucht is afgekoeld en gefilterd, wordt deze weer de ruimte ingeblazen, op de juiste temperatuur en in de juiste richting. Zodra het koudemiddel, door opwarming in de binnenlucht, gasvormig is geworden, wordt het naar het buitendeel geleid. Daar wordt het koudemiddel weer vloeibaar door afkoeling dankzij de buitenlucht.

Het koudemiddel wordt vervolgens terug naar binnen gevoerd, waarna de koelcyclus opnieuw begint. Wist je trouwens dat al onze airconditioners standaard zijn uitgerust met een energiezuinige warmtepomp? Dat betekent dat ze naast koeling ook verwarming, ontvochtiging en luchtreiniging bieden, allemaal in één apparaat. Dit bespaart niet alleen energie (tot wel 30%), maar ook ruimte.

15 misverstanden
over een airco

1. Een airco maakt lawaai
De kwaliteitsmerken werken nagenoeg geruisloos, zowel het binnendeel als het buitendeel (wat ook belangrijk is voor je buren!). Let bij het vergelijken van merken en modellen goed op de technische specificaties. Geluidsniveaus worden uitgedrukt in dB(A). Elke 3 dB(A) vertegenwoordigen een verdubbeling van het geluidsniveau. Met andere woorden, een systeem met een geluidsniveau van 28 dB(A) produceert twee keer zoveel geluid als een systeem met een geluidsniveau van 25 dB(A).

2. Een airco gebruik je alleen ’s zomers
Wie een airco in de auto heeft, weet het allang: airco biedt comfort, het hele jaar door. Moderne systemen zijn echte 'luchtbehandelaars'. Ze produceren niet alleen koude lucht, maar kunnen ook de binnenlucht verwarmen, ontvochtigen, filteren en (optioneel) zelfs verversen.

3. Een airco staat lelijk en staat in de weg
Dit geldt eigenlijk alleen voor verrijdbare airco's. Bij vaste airco kunnen de units aan de wand worden geplaatst, onder het plafond worden gemonteerd, en in veel gevallen zelfs vrijwel onzichtbaar in het plafond worden weggewerkt.

4. Een airco is een bron van legionellabesmetting
De kans op een legionellabesmetting via een split- of multi-splitsysteem is vrijwel nihil. De legionellabacterie is alleen actief in water met een temperatuur tussen 30°C en 50°C, en zelfs dan alleen als het wordt verneveld. In ons land worden voornamelijk split- en multi-splitsystemen gebruikt. Deze vernevelen geen water en kunnen dus ook geen legionella veroorzaken. Er kan echter wel koud condenswater in de condensbak terechtkomen. Mits goed geïnstalleerd, wordt de condenswaterafvoer altijd zo geplaatst dat het water direct naar het riool stroomt en geen kans krijgt om op te warmen.

5. Een airco is duur
Goedkoop is vaak duurkoop. Vooral tijdens warme zomers kopen veel mensen impulsief een verrijdbare airco, om vervolgens snel te beseffen dat ze beter hadden geïnvesteerd in een splitsysteem van een gerenommeerd merk. Kwaliteitsmerken gaan doorgaans zo'n 15 jaar mee. Hoewel de initiële investering hoger is, is de uiteindelijke afschrijving lager. Als een airco zakelijk wordt aangeschaft, is het zelfs mogelijk om hiervoor subsidie te ontvangen.

6. Een airco verbruikt veel stroom
Moderne aircosystemen hebben een zeer hoog energierendement. Voor elke geïnvesteerde kW elektrisch vermogen krijg je ongeveer 7 kW aan koelvermogen terug. Aircobrabant levert uitsluitend installaties op basis van de nieuwste invertertechniek, waardoor u tot 30% op uw energieverbruik kunt besparen.

7. Een airco is niet alleen voor bedrijven
Eerst zag je airco's vooral in luxe hotels. Daarna werd airco ook gebruikelijk in kantoren, winkels en horecagelegenheden. De steeds warmere zomermaanden zorgen ervoor dat steeds meer mensen kiezen voor airconditioning in huis.

8. Van een airco word je verkouden
Niet de airco veroorzaakt verkoudheid, maar te veel luchtbeweging en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Een verschil van meer dan 5 °C is niet aan te raden. De huidige generatie airconditioners houdt dit zelf in de gaten en past waar nodig automatisch aan

9. Een airco zorgt voor ’sick building’
Integendeel. Mits deskundig geïnstalleerd en goed onderhouden, draagt airco juist aanzienlijk bij aan het gevoel van welbevinden. Airconditioning van goede kwaliteit verhoogt zowel de prestaties als het comfort.

10. Voor een airco moet jouw bedrijf of woning worden ’gesloopt’
Voor split- en multi-splitsystemen zijn koelleidingen nodig voor de aan- en afvoer van het koudemiddel. Deze leidingen kunnen vaak worden weggewerkt in wanden of het plafond. Doorvoeren worden geboord met diamantboren, wat zorgt voor een schone en nauwkeurige afwerking

11. Een airco is milieuonvriendelijk en tast de ozonlaag aan
Moderne aircosystemen bevatten milieuvriendelijke koudemiddelen. Alle door Aircobrabant geleverde apparatuur wordt geleverd met “ozonvriendelijke” koudemiddelen.

12. Iedereen mag een airco monteren
Het plaatsen van het binnen- en het buitendeel mag door iedereen worden gedaan. Echter, koeltechnische werkzaamheden, zoals het monteren en solderen van de leidingen en alle handelingen met betrekking tot het koudemiddel, mogen alleen worden uitgevoerd door erkende bedrijven. Aircobrabant is volledig gecertificeerd voor F-gassen en werkt uitsluitend met gediplomeerde monteurs.

13. Beter te veel koelcapaciteit dan te weinig
De koelcapaciteit moet precies zijn afgestemd op de ruimte. Niet te veel
en niet te weinig. Te weinig capaciteit geeft onvoldoende koeling en vervelende storingen. Te veel capaciteit geeft vaak droge lucht en hinderlijke luchtstromingen. Laat je informeren door een van onze medewerkers.

14. Er bestaan geen slechte airco’s
Maar er zijn wel degelijk kwaliteitsverschillen. De producten van Aircobrabant zijn doorgaans energiezuiniger, stiller en hebben een langere levensduur. Ook de service en garanties zijn over het algemeen beter. Aircobrabant biedt bijvoorbeeld maar liefst vijf jaar fabrieksgarantie.

15. Een airco is moeilijk te bedienen
Moderne aircosystemen zijn gemakkelijk te bedienen. De meeste systemen houden zelf de door jou ingestelde temperatuur in de gaten, passen deze automatisch aan indien nodig, en geven waarschuwingen wanneer onderhoud vereist is.

Verschillende aircosystemen

Alle airconditioners werken in principe volgens hetzelfde basisprincipe en bestaan uit een binnen- en een buitendeel. Het binnendeel zuigt de binnenlucht aan, passeert eerst een stoffilter en koelt vervolgens de lucht met behulp van een speciaal en milieuvriendelijk koudemiddel dat voortdurend circuleert binnen het aircosysteem. Dit koudemiddel neemt de warmte op van de te koelen binnenlucht. Na het koelen wordt de gereinigde en gekoelde lucht weer de ruimte ingeblazen, op de juiste temperatuur en in de juiste richting.

Zodra het koudemiddel door opwarming in de binnenlucht gasvormig is geworden, wordt het naar het buitendeel geleid. Hier wordt het weer vloeibaar door afkoeling met behulp van de buitenlucht. Vervolgens keert het koudemiddel terug naar binnen en begint de koelcyclus opnieuw. Het is ook interessant om te weten dat al onze airconditioners standaard zijn uitgerust met een energiezuinige warmtepomp. Dit betekent dat ze naast koelen ook kunnen verwarmen, ontvochtigen en de lucht kunnen reinigen, dit alles in één apparaat. Dit levert niet alleen energiebesparing op (tot wel 40%), maar bespaart ook ruimte.

Verrijdbare airco
of vaste airco

Je kent ze vast: de verrijdbare airco's op wieltjes, vooral handig voor thuisgebruik. Echter wegen de voordelen vaak niet op tegen de nadelen. Ze nemen ruimte in beslag en bieden doorgaans teleurstellende koelprestaties. Bovendien wordt de warmte- en condensafvoer meestal via een raamslang afgevoerd, en het geluidsniveau kan oorverdovend zijn. De kwaliteit van vaste airconditioners, ook wel 'splitsystemen' genoemd, is veruit superieur. Ze zijn duurzamer, veelzijdiger, comfortabeler en veel stiller.

Split of multi-split

Splitsystemen bestaan uit een binnen- en een buitendeel die met behulp van twee dunne koelleidingen met elkaar zijn verbonden. Ze kunnen vrijwel overal worden geplaatst en leveren uitstekende prestaties. Multi-splitsystemen gaan nog een stap verder. Met één buitendeel is het mogelijk om verschillende ruimtes afzonderlijk te koelen of te verwarmen. Zo kun je bijvoorbeeld overdag de woon- en werkkamer koelen en 's nachts de slaapkamers apart regelen.

De plaatsing van een airco

Het binnendeel van een splitsysteem is verkrijgbaar voor montage aan de wand, op de vloer, aan het plafond en voor inbouw in of onder het plafond. De keuze voor de locatie van de units is niet alleen een kwestie van smaak en ruimtebeschikbaarheid, maar heeft ook invloed op de manier waarop de lucht de ruimte wordt ingeblazen. Onjuiste plaatsing en een te grote of te kleine capaciteit kunnen leiden tot tocht, lawaai en/of onvoldoende koeling.

Warmtepomp en inverter

Wist je dat al onze geleverde airconditioners ook kunnen worden gebruikt voor verwarming? Split- en multi-split airconditioners worden standaard geleverd in een warmtepompuitvoering. Bij deze configuratie wordt de koelcyclus omgekeerd, waarbij warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht en aan de binnenlucht wordt afgegeven. Dit is een uiterst efficiënt proces, aangezien warmte uit de buitenlucht vrij beschikbaar is. Zelfs bij temperaturen van -20°C kan de warmtepomp nog steeds warmte uit de buitenlucht halen. Vooral tijdens de tussenseizoenen kan de cv-installatie worden uitgeschakeld, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.

Al onze (multi-)splitsystemen zijn uitgerust met een inverterregeling. Dankzij de geïntegreerde inverter past het systeem voortdurend de koel- en verwarmingscapaciteit aan op basis van de warmtebehoeften in de ruimte, de gemeten en gewenste binnentemperatuur, evenals de grootte van de ruimte. Hierdoor ligt het energieverbruik zo'n 30% lager dan bij traditionele aan/uit-systemen. Bovendien zorgt de inverter voor nog meer comfort, omdat de gewenste temperatuur sneller wordt bereikt dankzij de snelle inschakeltijd.

Een airco in woningen

Met airco wordt je wooncomfort aanzienlijk verhoogd, zowel overdag als 's avonds en 's nachts. Stel je eens voor: nooit meer slapen in een drukkend warme slaapkamer. Bovendien kun je je airconditioning ook gebruiken als verwarming, wat resulteert in lagere stookkosten. Split- en multi-splitsystemen zijn uitermate geschikt voor woningen. Moderne airconditioners zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook bijna geruisloos en voorzien van afstandsbediening, wat ze zeer gebruiksvriendelijk maakt. Systemen van Aircobrabant kunnen het energieverbruik met wel 40% verminderen. Airco kan worden geïntegreerd in elke woning en elke ruimte, met diverse opties zoals wandmodellen, vloermodellen en modellen voor montage aan of in het plafond om uit te kiezen.

Een airco in bedrijven en kantoren

Geen bedrijf of kantoor kan zonder goede klimaatbeheersing. Onderzoek heeft aangetoond dat goede klimaatbeheersing bijdraagt aan de gezondheid van medewerkers, de productiviteit verhoogt en de creativiteit stimuleert. Niet voor niets stelt de Arbo-wetgeving hoge eisen aan het binnenklimaat. De huidige aircosystemen zijn compact, fraai vormgegeven, milieuvriendelijk en fluisterstil. Ze bieden de mogelijkheid om het klimaat in elke ruimte afzonderlijk te regelen en het vermogen kan nauwkeurig worden afgestemd op elke situatie. Hiermee zorgen ze voor een aangenaam werkklimaat met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid, waardoor uw medewerkers zich prettig en fit voelen, zonder tocht en lawaai. Voor bedrijven is de keuze in systemen en modellen bijna onbeperkt. Je kunt kiezen uit systemen met of zonder geïntegreerde ventilatie, waarmee je kunt koelen en verwarmen. Ze zijn nauwelijks hoorbaar en zeer energiezuinig. Goed ontworpen installaties kunnen je traditionele verwarmingssysteem overbodig maken, wat resulteert in lagere stookkosten. Je hebt de optie om te kiezen uit wandmodellen, vloermodellen en modellen voor montage aan of in het plafond. De satellietmodellen kunnen vrijwel onzichtbaar in het plafond worden geïntegreerd, waarbij alleen de aanzuig- en uitblaasroosters zichtbaar zijn.

Een airco in winkels en horeca

Dineren in een bedompt restaurant? Boodschappen doen in een tochtige winkel? Overnachten in een benauwde hotelkamer? Airconditioning is een onmisbaar element van de gastvrijheid die je je klanten wilt bieden. Een comfortabel klimaat in de zaak, koel in de zomer en behaaglijk in de winter, met altijd frisse lucht, is net zo essentieel als goed personeel, een aantrekkelijk assortiment of een uitgebalanceerde menukaart. Dankzij airconditioning kun je het hele jaar door het ideale klimaat creëren waarin jouw klanten zich het prettigst voelen. En wanneer jouw klanten zich op hun gemak voelen, zullen ze langer blijven en graag weer terugkomen.

Moderne aircosystemen zijn compact, esthetisch vormgegeven en bijna geruisloos. De mogelijkheden in systemen en modellen lijken eindeloos. Je kunt kiezen tussen systemen met of zonder geïntegreerde ventilatie, waarmee je zowel kunt koelen als verwarmen. Bovendien heb je de keuze uit wandmodellen, vloermodellen en plafondmodellen. De satellietmodellen kunnen vrijwel onzichtbaar in het plafond worden geïnstalleerd, waarbij alleen de aanzuig- en uitblaasroosters zichtbaar zijn. In combinatie met een luchtgordijn kun je de warmte binnenhouden en tocht buiten de deur houden.

Waar je op moet letten

Klimaatbeheersing is een nauwkeurige aangelegenheid: de gewenste temperatuur en de juiste luchtvochtigheid zijn essentieel, en dit geldt voor elke ruimte. Daarom is het van groot belang om zorgvuldig te kiezen bij het selecteren van een airconditioningsysteem. Nog beter is om advies in te winnen bij uw installateur. Hieronder vindt u enkele belangrijke aanbevelingen:

Welke eisen stel je aan het binnenklimaat?
Wil je alleen airconditioning? Of ook ventilatie? Wil je de airco gebruiken als hoofdverwarming? Deze keuzes zijn bepalend voor de keuze van het aircosysteem.

Voor welke ruimte(s) is de airco bestemd?
Een winkel? Een kantoor? Een woonkamer? Een slaapkamer? Elke toepassing stelt weer andere eisen aan het aircosysteem.
De geluidsproductie
Houd rekening met het geluidsniveau van de airco-installatie, niet alleen van het binnendeel maar ook van het buitendeel (met het oog op je buren!).

De juiste capaciteit
Een systeem met een te groot vermogen leidt tot tocht, sterk schommelende temperaturen en hoge energiekosten. Met een te klein vermogen bereik je nooit de gewenste temperatuur. Het kiezen van een aircosysteem is vooral: nauwkeurig rekenen door Aircobrabant.

De plaats van het binnendeel
De juiste keuze voor het model van het binnendeel wordt bepaald door de mogelijkheden ter plaatse. Is er een verlaagd plafond? Is er ruimte aan de wand? Etc. Ook de locatie van het binnendeel is van groot belang. Elk binnendeel heeft zijn eigen uitblaaspatroon en koelvermogen. Verkeerde plaatsing leidt tot tocht en lawaai.

De plaats van het buitendeel
Ook het buitendeel moet een passende plek krijgen, op een voldoende stevige ondergrond en makkelijk bereikbaar voor controle en onderhoud.

De weerbestendigheid
Vooral in ons vochtige Nederlandse zeeklimaat moet het buitendeel bestand zijn tegen extreme omstandigheden. De weerbestendigheid bepaalt de levensduur van de installatie.

De luchtfiltering
In de lucht zweven stofdeeltjes die we er graag uit willen filteren. Dit geldt ook voor het wegnemen van geurtjes. Moderne airconditioners zijn voorzien van filters die schimmels, mijten, tabakslucht, stof en pollen opvangen, geuren afbreken en zelfs bacteriën en virussen onschadelijk maken.

De esthetische aspecten
Waar komen de binnendelen? Op de vloer? Aan de wand? Aan het plafond? Of weggewerkt in het plafond? Die keuze is een kwestie van smaak, ruimte en ruimtegebruik. In een slaapkamer stel je bijvoorbeeld heel andere eisen aan de plaatsing dan in een winkel.

De bediening
Hoe wil je de in installatie gaan bedienen ? Een vaste wandbediening met uitgebreide weektimer(s), een infrarood bedieninning, of een wifi controller. Voor elke situatie zijn weer andere bedieningsvoorkeuren. Wanneer je kiest voor een online Wifi controller kunt je de installatie(s) bedienen/beheren op elke plek waar internet aanwezig is. Dus ook buitenshuis.

De leverancier: Aircobrabant
Dit is misschien wel het belangrijkste advies: airco kun je het beste aanschaffen bij en laten installeren door een erkend installatiebedrijf. Het uitrekenen, samenstellen en installeren van een aircosysteem is namelijk werk voor de vakman. Helaas zien we nog vaak slecht werkende aircosystemen als gevolg van slordig installatiewerk door een niet erkende installateur. Kies dus altijd voor een vakkundige, erkende installateur. Wij bekijken altijd de situatie ter plaatse, bespreken met je alle details, komen met een duidelijke all-in offerte (dus zonder extra kosten achteraf) en zorgen voor zo min mogelijk overlast. Verpakkingsmaterialen worden afgevoerd door Aircobrabant en de ruimtes opgeruimd achter gelaten. Ook het onderhoud is bij Aircobrabant in vertrouwde handen, zodat uw kostbare installatie jarenlang probleemloos functioneert.

Heb je een vraag of wil je graag een offerte ontvangen?
Bel 040 236 6710 of stuur een mail naar info@aircobrabant.nl